Međunarodni dan Šuma 💚

Odlučila sam napisati kratku objavu povodom međunarodnog dana Šuma.

“Nacije koje uništavaju svoju zemlju, uništavaju sebe. Šume su pluća naše zemlje, čiste zrak i daju svježu snagu našim ljudima.”…rekao je Roosevelt davne 1937. u pismu upućenom governerima SAD-a, i bio je u pravu!

Šuma je životna zajednica drveća, grmlja i šumskih životinja. Smatra se savršenom ekološkom tvornicom, ali i idealnim staništem za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka. Šume se razlikuju s obzirom na klimu, vrstu tla i reljef. Njoj moramo zahvaliti za sve što imamo i za sve što nas okružuje…pluća Zemlje su šume 💚

Svjetski dan šuma

Kako bismo se podsjetili na važnost očuvanja šuma, svake godine obilježavamo 21. ožujka ne samo kao kalendarski prvi dan proljeća, već i kao Svjetski dan šuma. Obilježavanje Svjetskog dana šuma započelo je još 1971. godine na inicijativu Europske poljoprivredne konfederacije, a kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju te zaštiti šuma i šumskih ekosustava.

Šume prekrivaju značajnu površinu Hrvatske. One su u usporedbi s ostalim europskim šumama u iznimno prirodnom stanju, što zahvaljujemo i stoljetnoj tradiciji održivog gospodarenja. 😊

Postoje tri osnovne vrste šuma: crnogorične ili zimzelene, bjelogorične ili listopadne i tropske kišne šume.

Crnogorične rastu na sjeveru Amerike, Europe i Azije, a u njima najčešće rastu smreka, jela i bor.

Listopadne šume rastu u umjerenom pojasu, gdje su ljeta topla, zime blaže, a ima dosta kiše.

Tropske šume rastu u vrućim i jako vlažnim predjelima. Najčešće su to tikovina, polisandar, ebanovina, mahangonij, koji su također zimzeleni.

Šume trebamo jer one obnavljaju atmosferu pretvarajući ugljični dioksid u kisik. Također, više od 2 milijarde ljudi koristi drvo za grijanje. Crnogorica kao meko drvo najčešće se koristi za izradu papira, a bjelogorica kao tvrdo drvo za izradu namještaja. Iz drveća se proizvode i lijekovi, kaučuk, guma itd.

Dvadeset pet posto šuma je crnogorično, 21 posto je bjelogorično, a čak 54 posto su tropske šume.

Šume nas daruju sezonskim šumskim plodovima (gljive, šparuge, kestenje, razno začinsko bilje itd.) , zato smo im još više zahvalni 😉


U šumi se možemo izgubiti, ali ne smijemo izgubiti šumu 💚


Čuvajmo šume jer bez šume nema ništa. 😉

Iskoristimo ovo predivno proljetno vrijeme i prepistimo se mirisima, prizorima i svježem zraku koje nam šuma daruje a za uzvrat ne traži ništa osim toga da se prema njoj odnosimo s poštovanjem.

Uživajte i Live Love Walk 💚

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s